Entrada compartida por A.V. SEGLE XX

ASPECTES CÍVICS
Ús de l’espai públic responsble i amb respecte.
Cal un bon ús de l’espai públic, ja ho he dit altres vegades. A més, són espais de relació i bona convivència, on el civisme i gaudiment haurien de ser els objectius, fonamentals. El problema és que aquests objectius per diferents motius, costen d’assolir, sobretot, per minories incíviques que gaudeixen absurdament de la destrossa per la destrossa, de la manca de respecte i del més mínim civisme. I això no és un problema d’educació, ja que la gran majoria de brètols han anat a l’escola.
No podem anar demanant serveis i equipaments, millores i més espais per a gaudir, si després no els respectem i no en fem un ús adequat.
Al nou espai públic del Segle XX, posat en marxa el mes de gener, ja s’han arrancat els rètols de normes d’ús, de l’espai de la Biodiversitat i de diferents peces dels aparells bio-saludables. Ara tots aquests rètols hauran de ser reposats de nou. A més hi ha propietaris de gossos que són uns brètols incívics que no recullen les merdes dels seus animals. A cap propietari de gos se li hauria de permetre tenir un animal si és incapaç d’una tinença responsable i de respectar l’espai públic; no és una obligació tenir animals.
Però bé, aquesta és la situació i l’objectiu ha de ser revertir-la i aconseguir un ús responsable i cívic.
BREUS
Prova pilot de recollida de mobles i estris vells: S’observa un cert incompliment del dia de recollida. El problema vindrà quan aquesta prova es faci a tota la ciutat, que ho veiem molt complicat ja que ni Eco-Equip ni altres serveis implicats de l’Ajuntament, no estan preparats per a aplicar-hi aquesta proposta.
Bé, estem davant d’un moment d’impàs per tot el procés d’organització municipal. Per tant, haurem d’esperar per a veure com evolucionen les coses.
Sobre les deficiències i mancances del Barri: Tal com ja vàrem dir hem posat diferents pancartes pel diferents llocs tot denunciant l’actitud i comportament del govern municipal al llarg d’aquests anys. Ja hem demanat una reunió amb l’Alcalde i diferents regidors per a tractar diferents temes pendents, amb l’esperança de trobar una major sensibilitat i compromís per part del nou govern municipal. Veurem…!
Espai Públic Segle XX: Aquest espai ha estat refet per a gaudir, segons sembla els brètols ho volen impedir, com sempre. Per això hem demanat a la Policia Municipal que hi faci els controls, actuacions i aplicació del règim sancionador, ja que segons sembla és l’únic missatge que entenen aquests impresentables.
Han arrencat el rètol sobre la normativa de gossos, que ja hem demanat que es reposi amb material més contundent.
Han arrencat el rètol de l’espai biodiversitat, que també hem demanat la seva reposició.
S’han emportat material dels jocs biosaludables, del qual s’ha demanat la reposició.
S’ha demanat que les zones enjardinades amb plantació segueixin amb tanques fins a garantir la seva millora i creixement, ja que corren el perill de ser destrossades.
Bé, una veritable pena, ja que demanem que es millorin els espais i serveis, i per desgràcia una minoria incívica i irresponsable només generen problemes i mal ús de l’espai públic.
Recollida de residus de vidre: S’ha demanat a l’Ajuntament que el buidatge dels contenidors de vidre no es faci en horari nocturn i es faci a partir de les 8 h del matí, pel soroll que comporta.
Persones que donen menjar als gats: S’ha denunciat a alguns veïns a demanda del veïnatge, a persones que, després de diferents advertiments, donen menjar als gats. Això provoca que cada cop n’hi hagi més i que tota la zona afectada estigui bruta i amb problemes de salubritat. L’Ajuntament ha indicat que procedirà a recollir tots els gats i farà un nou advertiment a aquests veïns, i, si cal ,seran sancionats.
Pas elevat i passadissos de vianants: L’Ajuntament ens ha indicat que el pas elevat sol·licitat a Gasòmetre amb Guillem de Muntanyans, o sigui, a l’inici de la pujada, properament es posarà.
Quant als passadissos de vianants dels carrers Vallparadís, Roger de Llúria i Pare Font, estan ja previstos: s’han fet les rampes per a persones amb dificultats i tot seguit es procedirà a fer les senyalitzacions corresponents.
Control de contaminació acústica i de l’aire: Tal com ens van demanat els veïns del carrer Vinyals, es va demanar a l’Ajuntament el control acústic i de contaminació de l’aire de la zona de l’Estació d’Autobusos. Es van col·locar mesuradors a casa d’un veí resident a la zona i es van fer les comprovacions esmentades. El seu resultat és que tant l’estudi acústic com de comprovació dels nivells de l’aire, estaven molt per sota dels índexs normatius.
Rotonda de la Rambleta Pare Alegre amb Lepant i Pla de Millora de la Rambleta: Després de demanar-ho diverses vegades, se’ns va fer arribar el projecte. En aquest sentit es va fer una reunió informativa amb els veïns de la Rambleta per a explicar-los el projecte i el que comportava.
En aquests moments estem estudiant el projecte en les seves dues fases, i, quan ho tinguem aclarit i comentat, direm públicament què en pensem.
Escola Sala i Badrinas: Llarga reivindicació de la nostra entitat i dels veïns i veïnes. Veurem…
Ús de l’espai públic del Segle XX a la nit: Els veïns ens han indicat que hi ha persones que juguen a pilota a la pista polivalent de l’espai públic Segle XX a partir de les 24 h de la nit, generant molèsties als veïns residents a la zona. A més de denunciar els fets, s’ha demanat que s’apaguin les dues torres de llum per tal de reduir la visibilitat i que la Policia Municipal faci les corresponents accions de control i vigilància.
Canvi d’ubicació de contenidors: S’ha demanat moltes vegades que els contenidors ubicats al carrer Guillem de Muntanyans amb Sant Sebastià es posin en un lloc més adient i propers als veïns. És un punt conflictiu on sempre estan desbordats i la vorera plena de tot, brutícia i abandonament. A veure si d’una vegada es resol.
Comunitats i Placeta dels Grups Santa Margarita: Obres de manteniment, aspectes de funcionament de les comunitats, convivència i bon ús de la Placeta amb temes de joc i pilota. Aquests diferents serveis han contactat amb els residents i amb els joves i infants que juguen a la placeta, tot intentant garantir la convivència i el funcionament.
En aquest sentit, a més de les diferents reunions, de solucionar els diferents problemes, es posaran alguns elements més a la Placeta en diferents espais: taules de tennis taula i d’elements biosaludables. A més de demanar a l’Ajuntament,que a la zona del Parc es faci un espai polivalent per a jugar a diferents esports.
Continuarem intentant aconseguir les millores i sobretot la bona convivència i organització de bé les comunitats.
Asfaltat del Carrer Galícia: Que ningú es confongui: el tram del carrer que mancava urbanitzar no s’ha fet, senzillament, s’ha fet un mer asfaltat provisional que veurem quant dura. Que ningú s’il·lusioni, ni es pensi que ja hem resolt un dels sis carrers pendents: tot resta per fer i res ha canviat. No sabem a quins interessos respon aquest asfaltat, ja que aquesta solució provisional ja fa anys que s’hauria pogut aplicar. Per tant, continuem tenint els mateixos problemes i aquesta solució provisional corre el perill de fer-se definitiva i que es vagi allargant el problema: manca de projecte d’urbanització, manca de xarxa de clavegueram, manca d’un asfaltat reforçat, manca de voreres, manca d’enllumenat, eliminació de les aigües residuals a cel obert…; per tant, manca un calendari real d’un projecte d’actuació, pressupost i calendari d’execució. Durant aquests mesos hi ha hagut diferents reunions amb diferents serveis municipals amb l’objectiu d’afrontar diferents temes que afecten aquesta zona del Barri, amb l’objectiu de resoldre’ls.
ACTIVITATS
TALLERS I CURSOS
Durant el mes d’octubre començaran els següents cursos al Casal:
Anglès
Aquarel·la
Biodansa
Català adults
Foto digital
Francès
Gimnàstica-Pilates
Hip Hop
Ioga
Pintura de roba
Salsa
Tai txi
ART – Rutes Culturals (NOU)
Per a més informació, al Casal
FESTA MAJOR 2019: Es van fer totes les activitats programades i vàrem gaudir d’uns dies de sol i calor.
REVETLLA DE SANT JOAN: Com cada any vàrem fer la Revetlla, un bon dia, una bona assistència, un moment de relació i convivència. Una coca i cava molt bons, i una bona ballada per a gaudir i moure el cos. Per tant, una bona revetlla i compliment de l’objectiu, gaudir, relacionar-se i fer veïnatge.
ACTIVITAT CAMINS D’AIGUA a càrrec de Plus Arts. Activitat lúdica I educativa
Es va realitzar el 26 de juliol a la Plaça Segle XX a càrrec del Servei de Cultura de l’Ajuntament de Terrassa.
SORTIDA DEL BOLET
Dia dijous 10 d’octubre
Lloc: SU – Freixenet
Hora sortida: 8 h
Hora tornada: 19 h aproximadament
Punt de trobada: Plaça Segle XX davant del Casal de Barri
Dinar: al Restaurant Hostal Forn de Su-
Menú: Sopa amb pilota, vedella amb bolets, postres de la casa, pà, vi aigua i cafès.
Preu Socis: 18 €
No socis: 20 €
PARTICIPANTS AL CONCURS DE DIBUIX DE LA FESTA MAJOR 2019.
Tema: Perilla la vida en el planeta
Hi participen: Alumnes de 1r, 2n i 3r de les Escoles Sagrat Cor i Sala i Badrinas:
Esther Rosa, de 3r de l’Escola Sagrat Cor: “Premiada”.
Thais Soler, de 3r de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Lara Izadora, de 2n de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Sofia Peñarroya, de 2n de l’Escola Sagrat Cor: “Premiada”.
Rosa Mariela Ramon, de 1r de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Aina Rivilla, de 1r de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Hugo Boza, de 1r de l’Escola Sala i Badrinas: “Finalista”.
Maria Rios, de 1r de l’Escola Sagrat Cor: “Finalista”.
Jana Ubach, de 2n de l’Escola Sagrat Cor: “Finalista”.
Paula Tort, de 2n de l’Escola Sala i Badrinas: “Finalista”.
Noa Gómez, de 3r de l’Escola Sagrat Cor: “Finalista”.
Erik Ramirez, de 3r de l’Escola Sala i Badrinas: “Finalista”.
PARTICIPANTS AL CONCURS DE NARACCIÓ DE LA FESTA MAJOR 2019
Tema: Perilla la vida en el planeta
Hi participen: Alumnes de 4t i 5è de les Escoles Sagrat Cor i Sala i Badrinas.
Irisbelle Garro, de 5è de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Hugo Santos, de 5è de l’Escola Sagrat Cor: “Premiat”.
Miriam Casquero, de 4t de l’Escola Sagrat Cor: “Premiada”.
Arlet Martin, de 4t de l’Escola Sala i Badrinas: “Premiada”.
Jan Flores, de 5è de l’Escola Sala i Badrinas: “Finalista”.
Hanaa Al Fakiri, de 4t de l’Escola Sala i Badrinas: “Finalista”.
Gabriel Rubio, de 5è de l’Escola Sagrat Cor: “Finalista”.
Aina González, de 4t de l’Escola Sagrat Cor: “Finalista”.
En aquest número del Bocamoll publiquem les narracions dels dos primers premiats. En el proper número publicarem les altres dues.
Títol: La desforestació dels arbres
Autor: Irisbelle Garro, de 5è de l’Escola Sala i Badrinas.
Tots hem sentit parlar de la desforestació, però mai no em vaig adonar que el problema era enorme. Jo vivia a prop d’un bosc on sempre sortia a jugar amb els amics. Els dies anaven passant i em semblava veure menys arbres cada cop. Un dia em vaig despertar més d’hora que de costum, vaig mirar per la finestra i vaig veure que els arbres tremolaven. Vaig vestir-me i vaig sortir corrents a veure què passava. Quan vaig arribar al bosc, vaig veure molts homes talant els arbres amb motoserres. Els vaig dir “ATUREU-VOS!!!” però ells no em sentien, i tampoc crec que em volguessin escoltar. De cop se’n van anar. Jo vaig anar corrents a casa enfadat. Al dia següent ho vaig explicar als meus amics però ells no em creien. Vaig fer tot el possible perquè em creguessin però no hi havia manera. Un dia vaig decidir convidar-los a una festa de pijames de dos dies. Tots van dir que volien venir. Quan va arribar el dia, jo estava molt content perquè així podrien veure que no els enganyava i ajudar-me a aturar-los. I així ho vaig fer. Eren les 6:00 del matí i els vaig despertar i els vaig dir “MIREU, MIREU EL BOSC, COM ES MOUEN ELS ARBRES, HEU VIST QUE NO ERA MENTIDA?” Tots es van quedar parats i vaig dir “CORREU, ANEM AL BOSC A ATURAR-LOS”. Tots ens vam vestir de pressa i vam anar corrents cap al bosc. Quan vam arribar, els meus amics i jo ens vam decidir fer un pla: sortir a les 5:00 del matí amb uns cartells que havíem fet per aturar-los. I així ho vam fer. Quan l’alarma va sonar, tots ens vam despertar i vam anar cap al bosc a esperar que arribessin. Quan van arribar, es van endur una sorpresa però ens van dir: FORA D’AQUÍ MOCOSOS”. Però nosaltres no ho podíem permetre així que vam dir: “NO PERMETREM QUE TALLERU MÉS ARBRES!!!”. Un d’ells se’n va adonar, van anar al cap i li van dir que no podien tallar tants arbres perquè arribaria un dia que s’acabarien. El cap s’ho va pensar i va dir: “ES VERITAT, FAREM TOT EL POSSIBLE PER NO HAVER DE TALLAR TANTS ARBRES”. Així ho van fer. Els nens van estar molt feliços d’haver-ho aconseguit.
Títol: Un viatge a la Terra
Autor: Hugo Santos, de 5è de l’Escola Sagrat Cor
El planeta… cada vegada pitjor. Sort que en Bock i en Roll, dos extraterrestres, han vingut a examinar la Terra. Els acompanyareu?
El dia 23 d’abril en Bock i en Roll van examinar la Terra.
–Mira, Roll, la Terra està aquí! SÍ que està feta malbé la seva atmosfera.-
Això és perquè en aquest planeta transmeten molt CO2.
–Aterrem aquí Bock???-
Si et sembla un lloc segur…
Lamentablement, una nena de set anys (que es deia Laura) els va veure! Quan van aterrar la Laura es va apropar i els va dir:
-Què sou? Què veniu a fer? Comença la invasió!!!
– Tranquil·la, tranquil·la, en Roll i jo només venim a examinar la Terra.
–Com us dieu?- Va dir la Laura.
– Com t’he dit abans ell es diu Bock i jo em Roll dic, venim del planeta Flish Flish.
– Jo em dic Laura.
-El Bock I jo teníem pensat anar al centre de la ciutat per examinar-la, vols venir?
–Sí, quina il·lusió! Conec dos extraterrestres, conec dos extraterrestres!!!
–Shhh! –van exclamar els dos extraterrestres. Ningú es pot adonar que en Roll i jo estem aquí, és per seguretat.
-Val, anem al centre?
En arribar al centre de la ciutat, el Bock es va desmaiar.
-Deixa’l, el Bock es desmaia amb molta freqüència. Que és tanta contaminació?
-Contaminació? Su som la ciutat més neta de tot el país!
-Heu de disminuir el consum de CO2: els tubs d’escapament dels cotxes contaminen, el fum de les fàbriques contamina, el paper de plata que estàs fent servir per embolicar l’entrepà contamina, en sou conscients? M’han dit al planeta Flish Flish (el nostre) que teniu els rius i mars plens de porqueria.
–Sí, però hi estem posant remeis, –va respondre la Laura.
-Encara que hi poseu remeis no és suficient: o us consciencieu ja, que la Terra s’està morint, o d’aquí uns 75 anys ja serà molt tard. -va exclamar el Roll.-Com és que estem a febrer i fa 27º???
-Jo no ho sé -Va dir la Laura.
-Jo sí, això és el que passa quan porteu molts anys sense preocupar-vos per la Terra i no deixeu de contaminar, tirar plàstics al mar…Bé, el Bock i jo hem examinat tots els problemes de la Terra i tenim 2 solucions: la primera és que el Bock i jo examinarem la Terra cada any i us direm si progresseu o no; la segona és que us heu de conscienciar des de ja si voleu seguir en aquest planeta tan bonic per molts i molts anys.
Conèixer un espai del nostre Barri: Vegetació de la Plaça Segle XX: Treball de camp, recerca i classificació, elaboració de fitxes…, dels alumnes de 5è de Primària de l’escola Sagrat Cor curs 2018-2019.
Non comú: Pi
Nom científic: Pinus Pinea
Descripció: Arbre de mesura normal entre 12-20 metres. Té l’ escorça gruixuda amb un tronc gran fins a la capçada que pot arribar a mesurar 8 metres d’ample. El Pi pot estar afectat per una plaga d’erugues que se’l va menjant.
La forma de reproduir-se és pels pinyons de les pinyes.
La fulla té forma d’acícula.
El Pinus Pinea és una espècie heliòfila, resisteix molt bé la sequera estival, els terres amb escassa humitat i temperatures molt elevades, però no suporta gelades molt extremes.
Aquest pi es caracteritza pel seu aspecte en forma de para-sol i les seves grans pinyes globoses.
Origen: Sud d’Europa i Àsia occidental. És natiu de la regió mediterrània, des de Portugal i Espanya fins a Xipre i el sud del Mar Negre.
Usos: La seva fusta pot servir per a construccions marítimes.
La fusta del pi pinyer és lleugera i flexible. També s’utilitza la fusta d’aquest pi per a la fabricació de pasta de paper o per obtenir resina.
Els pinyons s’utilitzen en reposteria, en amanides, o també en plats amb Tajine.
Non comú: liquidàmbar
Nom científic: liquidàmbar
Descripció: És un arbre bastant alt de fulla caduca. Aquestes fulles són palmejades.
L’escorça és grisa-marrona.
Les seves flors són petites i produeixen una inflorescència, és a dir, les flors es presenten agrupades.
El fruit està dins d’una càpsula protegida amb punxes i dins guarda nombroses llavors.
Origen: És originària de l’Amèrica del Nord i Central (Texas, New York, Mèxic, Guatemala…)
Usos: S’utilitza en decoració. És usat en medicina tradicional.
És utilitzat en la indústria petroquímica ja que desprèn una goma o cautxú..

setembre’19