Entrada compartida por A.V. SEGLE XX

ASPECTES CÍVICS
Recuperar vells costums
Fa uns anys els veïns escombraven les voresres de les seves façanes com a actitud de responsabilitat i civisme. A més garantien que estiguessin netes de forma permanent. Ara tot s’ha deixat als serveis de neteja municipal. Per tant, seria bo i convenient recuperar aquest fet per part de tothom. Les voreres dels habitatges i naus industrials són part de la propietat i, per tant, és un espai de responsabilitat compartida.
Vells costums que mai s’haurien d’haver abandonat igual que reutilitzar les coses i no llençar-ho tot, tornar a un sistema de dipòsit i retorn dels envasos, com ja es feia sempre: al retornar un envàs de vidre et donaven diners.
Ara vivim de l’absurd i d’una falsa riquesa i en un model de consum que no ens ajuda a millorar les coses, ni la nostra vida. Llençar recursos finits ens fa més pobres a tots.
BREUS
Prova pilot de recollida de mobles i estris vells: El resultat no és del tot satisfactori quan t a tenir una certa disciplina a l’hora de complir el dia de recollida assignat, els dimecres. Hi ha alguns punts on el comportament dels veïns i veïnes no és del tot correcte: els deixen abandonats qualsevol dia amb el que això comporta: senzillament, que no els recolliran fins al dia assignat, de manera que, a més d’un comportament incívic, s’arrisquen a ser sancionats.
I els nostres dubtes segueixen sent la continuïtat d’aquesta prova a tota la ciutat, ja que no creiem que l’Ajuntament i els seus serveis estiguin preparats per tirar endavant aquesta experiència que en d’altres municipis ha funcionat perfectament.
I el que no hi ha manera de resoldre és el tema de les freqüències de buidatge dels contenidors, moltes vegades desbordats, i la manca de neteja d’aquests. Per tant, ens espera un estiu de fortes pudors ja que la ineficiència del servei és més que evident.
Taula de l’Aigua: Ja es va posar en marxa l’empresa municipal Taigua. Ara s’ha de posar en marxa l’Observatori de l’Aigua com a eina participativa que ja havia d’estar operativa i en funcionament. I també caldria veure els vehicles de Mina ja senyalitzats amb el nom de la nova empresa i el logotip de l’Ajuntament, per tal de normalitzar la situació, ja que ara l’estat de confusió per a la ciutadania és evident: sembla que res hagi canviat.
Sobres les deficiències i mancances del Barri: Es va enviar un escrit a l’Alcalde i a diferents regidors tot recordant les deficiències i mancances del barri en temes d’urbanització de carrers pendents, manteniment de carrers, voreres i espais públics, de les naus abandonades, de la manca de projecte sobre els espais i naus abandonats i sobre les deficiències en temes de neteja i recollida de residus.
Taula de residus: Ja hem plegat, ja no hi tornarem més, la paciència i la presa de pèl té un límit, i aquest s’ha superat ambescreix. Una enredada total, manca de compromís polític i total deixadesa i incapacitat, a més d’una manca de respecte vers les entitats i persones assistents. Bé, quan vulguin tractar un tema tan important com la neteja i la gestió dels residus de forma seriosa, ja valorarem què fem. Aquesta ha estat una legislatura fracassada i totalment acabada, on no s’ha resolt cap dels problemes plantejats i sobretot els de fons que no volen afrontar, que “resolen” mirant a una altra banda.
Projecte d’espai públic del Segle XX: Aquest espai ja es va posar en marxa el mes de gener. Ara el que cal garantir és el seu ús correcte, i que sigui respectat com a espai públic que ha millorat i que és per a gaudir.
De moment alguns brètols propietaris de gossos ja han deixat les seves “merdes” sense recollir, sense entendre que aquest és un espai on cal garantir la convivència i el civisme.
Ja hem demanat que la policia ho controli i sobretot apliqui les sancions corresponents, tal com indiquen els rètols:
-Tots els gossos han d’anar lligats: Si no, 100 € de sanció.
-Els gossos perillosos a més han de portar morrió: Si no, 300,52 € de sanció
-Cal recollir els excrements i evitar pixats en el mobiliari: Si no, 751 € de sanció
-Els animals tenen prohibit estar en les zones de joc infantil: Si no, de 751 € de sanció.
Ara només cal aplicar-les als incívics.
Hi ha una pista polivalent amb una cistella de bàsquet i una porteria.
Hi ha una zona d’instruments de gimnàstica per a adults (NO son jocs infantils)
Hi ha una zona de taules de tennis taula
Hi ha bancs, arbres i zones verdes
Hi ha un zona de biodiversitat, un hotel d’insectes i un herbassar. Té una funció didàctica i educativa amb l’objectiu de desenvolupar la sensibilitat i l’educació ambiental de la ciutadania.
Prohibida la circulació de vehicles al carrer Roger de Llúria (entre Mestre Trias i Galícia: Des del mes de gener s’ha tancat aquest tram per motius de seguretat enestar ple de sots i xaragalls. En cap cas respon a la urbanització del carrer que portem anys reclamant. Senzillament, s’han tapat els sots i xaragalls amb una capa i només es podrà utilitzar pels vianants fins que d’una vegada es solucioni. Com sempre, l’Ajuntament en comptes de fer el que cal, es dedica a fer meres actuacions provisionals, una veritable pena i incompetència.
Carrers sense urbanitzar: Seguim sense que es faci cap projecte, una vergonya i uns veritables ineptes i impresentables. Anem fent pedaços i no resolem el problema.
Rotonda de la Rambleta del Pare Alegre amb Lepant i Pla de Millora de la Rambleta: Després de sis mesos de demanar si hi havia un projecte de rotonda en aquest punt, ens han indicat que existeix la previsió de fer aquesta rotonda en el marc del projecte de millora del tram Sud, o sigui, de la Rambleta i el carrer del Tren de Baix, segons ens vàrem assabentar pels mitjans de comunicació, cosa ja prou lamentable ja que en cap moment se’ns ha informat, ni a nosaltres,ni als veïns afectats, sobre aquest Pla redactat i aprovat pel Ple Municipal. Ens preocupa l’opacitat i manca de transparència amb què s’ha redactat, i sobretot, per què no se’ns ha ensenyat, quan tenen l’obligació i el compromís de presentar qualsevol proposta de projecte que afecti el nostre barri abans d’aprovar res, una demostració de com es fan les coses de malament
Estació de FGC Rambleta-Jutjats: Aquest és un projecte llargament reivindicat i demanat. Quan es va fer l’ampliació dels ferrocarrils cap a la zona Nord, ja es va quedar fora de l’actuació. Segons sembla ara ja és una possibilitat real i ja estan treballant en una proposta que sigui efectiva. Esperem doncs que això sigui factible i els nostres veïns tinguin més proximitat per a utilitzar el tren, tant per anar a fora, com per circular per la ciutat amb un sistema més sostenible.
Dades: En aquests moments som uns 6.884 habitants (3.379 homes i 3.505 dones) i 5.504 unitats urbanes.
Projecte de descontaminació de l’espai del Gas: Sembla que la situació avança ja que la promotora Metrovacesa, propietària dels terrenys, assumirà el cost del projecte de descontaminació i intentarà avançar amb el projecte d’urbanització. Ja veurem…!
Escola Sala i Badrinas: DEMANEM I EXIGIM que d’una vegada es faci i executi el projecte, sense excuses, ni falsos debats de passar-se la pilota entre l’Ajuntament i la Generalitat. El curs que ve serà l’últim curs dels primers alumnes que van començar el projecte educatiu, que hauran passat tota l’escolarització en “barracots” i amb tot un seguit d’incidències. I després també caldrà clarificar molt bé el futur d’aquests alumnes a l’hora de determinar sota quin model tindran continuïtat per a fer l’Educació Secundària Obligatòria. Els reiterem el nostre suport i volem que d’una vegada es resolguin tots els problemes i dubtes, i deixi de ser un fracàs de les Administracions. I, com sempre, la nostra entitat dins les nostres possibilitats restem oberts a col•laborar i reforçar les accions reivindicatives que es determinin, ja que cal recordar que aquesta escola és el resultat d’una llarga reivindicació de la nostra entitat i dels veïns i veïnes.
Zones verdes i plàces: Aquests espais tenen diferents problemes: d’incivisme amb el mobiliari urbà, de llençar residus i envasos, dels propietaris de gossos que hi fan les seves necessitats i de caques sense recollir, destrossa dels sistema de reg. Per tant, s’ha demanat, a més de més control i vigilància, canviar la gespa per plantació arbustiva de més consistència.
Naus i espais abandonats: S’ha demanat de nou, i ja van unes quantes vegades, que les naus industrials pendents d’enderrocar com a mínim estiguin tancades i no accessibles. Són espais en males condicions i de risc. En aquests espais hi entren persones que busquen un lloc per a dormir.En aquest sentit hem demanat a l’Ajuntament que els seus serveis hi parlin per a explicar-los l’existència d’un alberg municipal que té com a objectiu atendre a persones sense sostre perquè tinguin unes mínimes condicions dignes. No es pot permetre que hi hagi persones malvivint en espais sense serveis i amb risc per a la seva seguretat.
Ja els hem dit als responsables municipals que si hi ha un accident en aquests espais, la nostra entitat els portarà al Jutjat per no haver fet res ni aplicat solucions.
Necessitat d’afrontar l’incivisme en la tinença responsable d’animals: Cada dia rebem més denúncies de veïns que plantegen el problema del mal comportament d’alguns veïns en la utilització de l’espai públic, sobretot pel tema de les “merdes no recollides” i per deixar-los solts en les places i espais públics. Per les voreres has de vigilar, a la gespa no t’hi pots ni acostar, els espais de jocs infantils no són respectats (tot i que els gossos tenen prohibit accedir-hi); bé, el llistat d’incivisme és llarg. Tenir un gos no és cap obligació, però respectar l’espai públic sí. Per tant, tenir-lo vol dir actuar amb responsabilitat i civisme.
Per aquest motiu, volem felicitar els que ho fan bé i demanem a les autoritats municipals que actuïn amb tota contundència i sense contemplacions, aplicant el règim de sancions de forma efectiva per acabar d’una vegada amb aquests comportaments que posen en risc la convivència dels que creuen que l’espai públic és un mer abocador on tot s’hi val.
I tenim un exemple poc encoratjador: en totes les zones i espais verds de les diferents places del barri els sistemes de reg estan destrossats, a les zones de gespa no t’hi pots ni acostar, les zones de joc infantil estan plenes de “pixarades i merdes sense recollir”, i, al nou espai públic Segle XX, tot just acabat de posar en marxa, hi ha merdes sense recollir a la pista polivalent i a les zones de terra.
Esperem que algun dia hi haurà responsabilitat i civisme de forma voluntària, o, si no, només es farà quan el règim sancionador sigui prou creïble. La sensibilització, la informació, la paciència i el bonisme tenen un límit.
Espais d’estacionament de bicicletes i motos: Els veïns ens han demanat zones d’estacionament de bicicletes i motos al carrer Navas de Tolosa,
just davant dels Grups Santa Margarida per a evitar que bicicletes i motos estacionin en els corralons. I també a la Plaça Segle XX. Ja hem fet la demanda a l’Ajuntament.
ACTIVITATS
TALLERS I CURSOS
Taller d’Informàtica de Mòbil: El mes de febrer es va iniciar aquest curs. Places limitades
Informació i inscripcions al Casal de Barri
Xerrada sobre la Guerra Civil al Barri: A càrrec del Sr. Joan Soler i inauguració de l’Exposició “Conseqüències de la Guerra Civil”, que hi ha estat des del mes de desembre al febrer de 2019.
Aquest acte va tenir molta assistència i els assistents van mostrar molt d’interès.
Àgora Terrassa 33 barris: El mes de febrer l’Arxiu Històric va fer una trobada al nostre barri per parlar sobre la situació del barri amb una molt bona assistència.
Assemblea de socis i sòcies:
Dia: 16 de febrer de 2019. Hora d’inici: 18 Lloc: Sala d’Actes Casal de Barri Segle XX
Ordre del Dia:
1. Informe de gestió 2018. Projectes 2019.
2. Estat de comptes 2018 i proposta de Pressupost 2019.
3. Elecció de la Junta
4. Projecte d’urbanització de l’Espai Públic Segle XX
5. Urbanització de carrers i inversions municipals
6. Festa Major 2019
7. Assumptes varis
Amb molt bona assistència va començar l’acte.
1.Informe de gestió 2018.
Es va explicar la gestió referida als diferents apartats:
Gestió d’equipaments
Informació
Reunions
Denúncies i atenció als veïns i socis.
Relació amb altres entitats i col•lectius
Convenis i captacions de recursos
Realització d’activitats
Realització d’informes i aspectes reivindicatius
Intermediació per a solució de conflictes
Tramitació de documentació
Gestió del pressupost
Resum d’aspectes aconseguits de referència
Comissions de Treball operatives
Es va aprovar l’informe i la gestió per part de tots els assistents i es van presentar 14 línies de treball per l’any 2019 que van ser aprovades per tots els assistents.
2. Estat de comptes 2018.
Es va explicar l’estat de comptes, primer de cada partida i després el resultat final. Les partides de General, Bocamoll, Activitats del Casal, Gestió del Casal de Barri, Activitats, Hort Urbà. S’ha aconseguit mantenir el saldo disponible a 1 de gener de 2019. S’ha mantingut l’equilibri previst entre la despesa i els ingressos. S’ha mantingut l’equilibri en els ingressos entre Convenis (24% d’aportacions) i els recursos propis (76% en quotes, publicitat i aportacions). Els cursos també han tingut un cert equilibri entre ingressos i despeses evitant els saldos negatius. Es va explicar la complexitat per a mantenir les despeses ja que cada vegada l’Estat intervé més en el control i exigència a les entitats.
La despesa i ingressos ha estat de 58.593 euros.
Quant als socis mantenim un cert equilibri entre altes i baixes, lluny encara de l’objectiu d’arribar als 400 socis.
Es va aprovar l’estat de comptes per part de tots els assistents.
2. Proposta de Pressupost 2019.
El pressupost presentat segueix els mateixos criteris de l’any anterior quant a ingressos i despeses, tot pensant que no hi haurà variacions,;en cas de produir-se algun canvi important es faria l’adequació corresponent per a garantir la seva viabilitat.
El pressupost té prevista una despesa de 54.870€ i uns ingressos similars.
La disponibilitat del Saldo existent ens permetrà funcionar correctament durant el primer semestre tot esperant la percepció de recursos provinents dels Convenis de Col•laboració amb l’Ajuntament.
L’objectiu quant als socis persisteix en aconseguir arribar als 400 associats a finals d’aquest any. Es farà una campanya de captació específica.
Es va aprovar el pressupost per part de tots els assistents.
Es recorda a tots els assistents que ja tenen a disposició el carnet de 2019, i que poden fer efectiva la quota.
3. Elecció de la Junta.
S’ha presentat només una sola llista, que aquesta ha estat aprovada per unanimitat de tots els assistents.
Presidència i gestió del Casal: Xavier Vives
Vicepresidència i Taula de l’Aigua: Juan Cano
Secretaria i Educació: Anna M. Masachs
Tresoreria, Relacions Institucionals, Portaveu i Hort Urbà: Salvador Pérez
Vocal responsable de la Comissió de Festes: Joan Vives
Vocal responsable de Comunicació: Ramon Pérez
Vocal responsable de socis: Lourdes Prat
Vocal: Josep Novellón
Vocal: Lluïsa Domínguez
Vocal: Maite Carretero
Vocal: Antoni Fàbregas
Vocal: Rosa Maria Carmona
4. Projecte d’Urbanització de l’espai públic Segle XX.
Aquest ja és un projecte executat des de principis d’aquest any. Ara cal respectar-lo i gaudir-lo
5. Sobre la urbanització dels carrers pendents i les inversions municipals
Els carrers pendents continuaran sense executar-se. Només es farà una capa d’urbanització bàsica al tram del carrer Galícia entre Valls i Ctra. de Rubí i el carrer Roger de Llúria entre Mestre Trias i Galícia, s’ha tallat al trànsit donat el seu mal estat i el perill que comporta per als vehicles.
Inversions per a equipaments, cap; inversions per a millorar el paviment, no se sap quines propostes es faran. Sobre la millora de les voreres ,no se sap. Sobre la millora de la neteja i la gestió dels residus, no hi haurà cap millora ni variació.
Quant al tema del projecte de l’escola Sala i Badrinas, encara no hi ha projecte ni pressupost i veurem el que trigarà. El curs que ve ja finalitzarà el primer grup que va començar i ara cal resoldràe el problema de la continuïtat fins als setze anys. En aquest moment hi ha una discusió entre patrimoni i ensenyament referida a les dues naus catalogades. Bé, al marge de les excuses, hi ha un problema d’encariment del cost. El que cal és deixar-se d’excuses i fer el projecte executiu, dotar de pressupost i un calendari d’execució. I resoldre la proposta de continuïtat fins als setze anys per a mantenir un mateix projecte educatiu.
6. Festa Major 2019
S’informa que les dates de la Festa Major seran el 31 de maig i l’1 i 2 de juny . Hi ha una Comissió oberta on es convida a tot el que hi vulgui participar per a preparar el programa d’activitats. També es demana que, si algú coneix algun anunciant, aniria molt bé per a garantir recursos.
7.Assumptes varis
7.1. Proposta de curs de Salsa i Bachaca: S’informa els assistents sobre la proposta de curs de Salsa i Bachaca de Bionatos. S’informa que aquesta activitat no és la que es va presentar i aprovar per la Junta. No té res a veure i per tant, no respecta l’acord establert. Es vota la proposta i es rebutja per unanimitat de tots els assistents.
7.2. Estacionament de bicicletes i motos: Es pregunta si en els corralons interiors dels Grups Santa Margarida es poden estacionar bicicletes i motos. I es demana que es faci en un lloc adient i permès. S’acorda que es farà una denúncia i sol•licitud a l’Ajuntament.
7.3. Estacionament de motos a la Plaça Segle XX: Es demana que es faci una sol•licitud a l’Ajuntament d’una zona d’estacionament de motos a la Plaça Segle XX. S’aprova fer la sol•licitud indicada.
7.4. Treball – Estudi per a saber utilitzar les eines informàtiques i quants les utilitzen per mitjà d’una enquesta. La UAB en col•laboració amb centres dels Estats Units estan treballant en un estudi sobre l’ús d’eines informàtiques. S’ha demanat un espai del Casal per a fer aquesta actuació i es convida a qualsevol persona interessada a participar-hi. Quan estigui concretat s’avisarà els interessats i se’ls convocarà.
7.5. Prova pilot de mobles: S’informa com es va decidir fer aquesta prova pilot, que té una durada de sis mesos, amb l’objectiu d’aplicar-la a tota la ciutat. Per tant, el dimecres és el dia que s’han de deixar els mobles, i no es poden treure cap més dia. Al final es farà una valoració i es determinarà la seva aplicació. A més del tema dels mobles s’ha demanat millorar el servei en temes de neteja i recollida de residus. Evitar els desbordaments i millorar les freqüències de buidatge, la neteja dels contenidors, els controls i vigilància, i aplicar el règim sancionador.
7.6. Esplai laic: S’ha informat sobre la demanda de posar en marxa un esplai laic. S’ha informat que és un tema pendent que la Junta vol fer però cal tenir en compte la seva complexitat i exigència. Per tant, farem el mateix que l’altra vegada, primer farem una enquesta d’interès a tots els veïns i llavors, en funció dels resultats, prendrem una decisió.
No hi ha cap informació més.
I sense res més es va donar per finalitzada l’Assemblea de Socis.
Festa de Sant Valentí (Festa d’Hivern): Totes les activitats es van realitzar amb molt bona participació i assistència.
Jazz a prop i altres activitats promogudes des del Servei de Cultura de l’Ajuntament: Segons sembla ha canviat el criteri per a fer activitats als barris, allò d’apropar-hi la cultura. Problemes pressupostaris i altres excuses. La qüestió és que la nostra entitat sempre ha demanat i reivindicat que les activitats culturals es promoguin als barris amb l’objectiu de descentralitzar les activitats. Bé, fins a l’any 2017 al nostre barri es van proposar i fer diferents activitats culturals: teatre, activitats infantils, jazz, música clàssica… L’any 2018 moltes d’aquestes activitats ja no van arribar al nostre barri, i pel que veiem, l’any 2019 serà igual: per exemple, el Jazz a prop, ja s’ha centralitzat al Centre Cívic Alcalde Morera, i les altres activitats no creiem que es facin. No sabem si per motius econòmics, com diuen, o són altres els de veritat, que no es poden explicar. Nosaltres sempre hem tingut una actitud de disponibilitat i col•laboració, però a partir d’ara ens la replantejarem, ja que no entenem el comportament municipal, ni l’acceptem ja que és un retrocés evident
Una decisió polèmica, vergonyosa i que afecta la llibertat d’expressió: Algun polític il•luminat i irresponsable de l’equip de govern municipal, ha decidit que a partir d’ara en els centres cívics i casals de barri de gestió directa de l’Ajuntament no es podran distribuir materials, diaris i butlletins que no siguin municipals. Això afecta algun mitja gratuït com el Malarrassa, i el nostre butlletí Bocamoll i suposem als programes de Festa Major dels barris. Repetim, una vergonya i un retrocés i qui ho hagi decidit és un veritable impresentable.
Festa Major 2019: Ja s’ha posat en marxa la Comissió de Festes composta per diferents veïns i veïnes per a preparar el programa. Aquesta és una Comissió oberta on esteu tots i totes convidats a participar-hi. Aquest any la Festa Major serà els dies 31 de maig, 1 i 2 de juny. Volem quedar fora del procés electoral, que serà el dia 26 de maig.
Conèixer un espai del nostre Barri: Vegetació Plaça Segle XX: Treball de camp, recerca i classificació, elaboració de fitxes…, dels alumnes de 5è de Primària de l’escola Sagrat Cor curs 2018-2019.
Nom comú: Tuia, arbre de la vida
Nom científic: Thuja
Descripció: Són arbres sempre verds. Poden crèixer des dels 3 m fins als 18 m d’alçada, la seva escorça és marró rogenca, les branques són planes amb branquillons laterals en un sol pla. Les fulles són escamiformes (tenen escames) de 1-10 mm de llarg excepte en les més joves (plàntules, és quan germinen), en el seu primer any. Maduren quan tenen 6-8 mesos d’edat. Creixen fins a 80 cm per any quan són joves. La fusta és lleugera, suau i aromàtica.
Origen: És originària de les regions temperades de l’hemisferi Nord. Nord-amèrica i Àsia.
Usos: La Thuja s’utilitza sovint com a arbre ornamental. Degut a la seva resistència s’ha utilitzat per a fer baguls. Al Canadà s’han utilitzat les fulles per a fer te ric en vitamina C.
Nom comú: Tipa o Tipuana
Nom científic: Tipuana Tipu
Descripció: És un arbre caducifoli de ràpid creixement, corpulent.
D’altura mitjana pot arribar a assolir els 18 metres. Té el tronc cilíndric amb l’escorça esquerdada de color gris fosc, amb la capçada molt umbraculiforme i molt ramificada en branques que s’esten en trencats segments rectilinis.
Es multiplica per llavors sense dificultats, i no calen els tractaments previs. Tolera condicions d’allò més variables, té creixement ràpid i admet bastant bé la poda. Cal formar-li la creu bastant alta per evitar que les llargues branques pengin fins a terra. És conegut també com “palo rosa”.
Origen: És oriünddels boscos subtropicals de Bolivia i del Nord-oest d’Argentina, havent estat introduït al Brasil i l’Uruguai i molt conreat en regions temperades d’Europa i dels Estats Units.
Usos: S’utilitza en la fusteria i per fer embalatges. Les seves fulles són menjar per al bestiar i la seva saba té un ús medicinal.

Abril’19