Entrada compartida per AGRUPACIO ASTRONOMICA DE TERRASSA

L’estel Mira és un dels astres variables més famosos. Varia amb unperíode 330 dies, i quan és més brillant es pot veure a ull nu, però quan s’afebleix fins al mínim la seva brillantor baixa gairebé mil vegades en llum visible. Mira és un estel que s’està morint: després d’esgotar l’hidrogen en el seu cor, ha esgotat també l’heli, i ara fusiona més heli en una capasobre el cor de carboni i oxigen que li queda al centre. Està perdent massa i arribant al seu últim alè, i al final expulsarà el que li quedi d’embolcall tot produint una nebulosa planetària, i deixant el seu cadàver estel·lar, una nana blanca. L’ona de xoc que deixa el vent de Mira quan va perdent massa es pot veure en l’espectacular imatge en l’ultraviolat adjunta del telescopi GALEX. Parlarem de com podem observar l’estel.
Mira a ull nu i amb prismàtics per veure la seva enorme variabilitat, que seguirem aquesta tardor i hivern des de l’Agrupació Astronòmica de Terrassa.

 

Xerrada divendres 27 de Setembre 2019 a la AAT