Entrada compartida per ASSOCIACIO CATALANA PER LA PAU (DELEG)

El dissabte 15 de juny, l’Associació Catalana per la Pau inaugurarà a la localitat francesa d’Elna l’exposició ‘Refugiades de Lluny i de Prop’, dintre de la celebració del ‘Dia dels Infants d’Elisabeth’, una jornada dedicada a recordar la figura d’Elisabeth Eidenbenz, impulsora de la Maternitat d’Elna.

Educació per a la justícia socialL’exposició se centra, precisament, a establir un diàleg entre la creació de la Maternitat d’Elna l’any 1939 i l’arribada massiva de refugiades a Jordània arran del conflicte a Síria a partir del 2011. Dos episodis de solidaritat internacional separats per vuitanta anys i 4.000 quilòmetres, però que comparteixen molts elements en comú.

La jornada, impulsada per l’Associació de Descendents i Amics de la Maternitat d’Elna i l’ajuntament del municipi, s’engloba en els actes de commemoració del 80è aniversari de la Retirada i també en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, que se celebra el 20 de juny.

Juntament amb la inauguració de la mostra, tindran lloc diverses activitats, com la lectura de testimonis de la Retirada o actuacions musicals.

La jornada està oberta al públic i des de l’Associació Catalana per la Pau volem convidar totes les persones interessades a acompanyar-nos en aquesta destacada efemèride.

Un recer per a mares i nadons

A les acaballes de la Guerra Civil Espanyola i sota la imminent amenaça del règim franquista, més de 220.000 persones van buscar refugi a França. Aquest èxode, conegut com La Retirada, es va produir durant els mesos de gener i febrer de l’any 1939, seguint les principals rutes que condueixen al país veí, a través dels anomenats “camins de la retirada”.

L’allau de persones exiliades va provocar una imminent situació de crisi humanitària als camps de concentració francesos. En aquest context, les dones embarassades tenien greus dificultats per donar a llum en condicions mínimament fiables i poder assegurar la supervivència dels seus fills.

Davant d’aquesta situació, la infermera suïssa Elisabeth Eidenbenz va impulsar un espai a la població d’Elna, al sud del país, on les dones podien donar a llum i cuidar de les criatures fora dels inhòspits camps de refugiades. Així es va crear la Maternitat Suïssa d’Elna, que va salvar prop de 600 nadons d’una mort segura.

Un diàleg sobre l’exili i l’acollida

L’exposició ‘Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop’, creada per l’Associació Catalana per la Pau, narra el diàleg entre dues comunitats que han patit les conseqüències de la guerra i la fugida. D’una banda, les espanyoles que marxaven a França a finals de l’any 1939. I de l’altra, les sirianes que en els darrers anys s’han vist també obligades a abandonar el seu país per trobar la pau.

Unes i altres comparteixen moltes coses. Són dones que fugen de la barbàrie, de l’horror, de l’arbitrarietat i de la indefensió. Unes i altres són alhora les protagonistes de dos exercicis de solidaritat internacional centrats a retornar la dignitat a qui ha perdut casa seva i el país, però també la confiança per tirar endavant.

L’exposició està plantejada amb un caràcter itinerant i ja s’ha pogut veure a diferents municipis del territori català, com Sant Adrià del Besòs, Reus, Manresa, Cornellà de Llobregat o Sant Cugat del Vallès.

Reserva la teva plaça

Volem compartir aquesta jornada amb tots els nostres públics. Per a això, hem habilitat un servei d’autocar per arribar fins a Elna.

Tothom que vulgui apuntar-s’hi i reservar-hi el seu seient pot fer una transferència* abans del 10 de juny al número de compte ES84 2100 3200 9522 0121 5751 i enviar el comprovant del pagament a mediterrania@acpau.org.

*15 euros: preu general / 10 euros: jubilats i infants

Programa de la jornada

11h – Inauguració de l’exposició ‘Refugiades de Lluny i de Prop’
12h – Aperitiu i dinar fraternal
15h – Lectura ‘Testimonis de la Retirada’ a càrrec d’Agnès Sajaloli, directora del Memorial Camp de Rivesaltes
16.30h – Actuacions musicals: Claude Marti (cantant i poeta) i Safi Alhafez (cantant i llaütista)

Lloc: Maternitat d’Elna (Château d’en Bardou), Route de Bages (Elna)

Maternitat d'Elna

L’entrada Viatgem cap a Elna. Ens hi acompanyes? ha aparegut primer a Associació Catalana per la Pau.

Viatgem cap a Elna. Ens hi acompanyes?