Entrada compartida per ASSOCIACIO CATALANA PER LA PAU (DELEG)

L’Associació Catalana per la Pau i el Secours Populaire Français, juntament amb l’entitat local Bender Djedid, han realitzat recentment una acció d’emergència alimentària a la capital de Djibouti, del mateix nom, adreçada a persones refugiades vulnerables provinents del Iemen i Etiòpia.

Concretament, entre els mesos de novembre i desembre de 2018, es van distribuir paquets alimentaris a 730 famílies amb l’objectiu, d’una banda, d’assegurar-ne la subsistència bàsica i, de l’altra, d’incrementar la seva diversitat nutricional, especialment en el cas dels infants i les dones lactants o embarassades (més de la meitat de les persones beneficiàries van ser nens i dones), per combatre les altes taxes de malnutrició severa i mortalitat.

Una cruïlla entre els desplaçaments forçats i la pobresa estructural

Emergència alimentària DjiboutiA Djibouti, gairebé la meitat de la població es troba en situació d’extrema pobresa. Això és degut principalment al fet que es tracta d’un dels països que més persones refugiades ha rebut en els últims quaranta anys, provinents de diferents regions de la Banya d’Àfrica, com Etiòpia, Somàlia o Eritrea, quan aquests països han sofert conflictes armats. En aquests moments, el principal flux migratori deriva de la guerra del Iemen.

Del total de 130.000 habitants que resideixen a la capital, més de 6.000 són refugiats en situació d’extrema vulnerabilitat. A la sequera recurrent que afecta la zona des de fa uns anys i que està generant alts nivells d’inseguretat alimentària, cal sumar-hi la pressió addicional que el gran nombre de refugiats i migrants ha provocat sobre les escasses infraestructures existents. Tot això combinat amb les limitades capacitats de l’Estat a l’hora de proveir la població de serveis bàsics, com aigua, sanejament i accés a la salut.

L’entitat amb la qual s’ha coordinat l’acció, Bender Djedid, és una organització que lluita pel desenvolupament socioeconòmic del país. Compta amb més de 150 membres actius i treballa amb més d’una desena d’associacions i organismes socis a Djibouti.

El projecte també compta amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L’Associació Catalana per la Pau vol continuar treballant a Djibouti per garantir la seguretat alimentària de la seva població. Si vols contribuir a finançar els projectes que hi duem a terme, pots fer una donació online a través del nostre formulari o, si ho prefereixes, realitzar directament un ingrés al nostre compte bancari: 2100 3200 95 2201233743.

Emergència alimentària Djibouti

L’entrada Acció alimentària d’emergència per a persones refugiades a Djibouti ha aparegut primer a Associació Catalana per la Pau.

Acció alimentària d’emergència per a persones refugiades a Djibouti