Entrada compartida per ASSOCIACIO CATALANA PER LA PAU (DELEG)

La música sempre ha estat un punt de trobada entre diferents creences, països, ètnies i ideologies. Aquesta màxima, que no ha perdut vigència amb el pas dels anys, es va posar de manifest en la tripleta de concerts que van fer conjuntament Al Kamandjati Ensemble i Cordes del Món a diferents punts de Catalunya en el marc de la campanya ‘Palestina Batega’, una iniciativa de l’Associació Catalana per la Pau. Les tres actuacions, a Reus, Barcelona i Sabadell, han registrat unes notables xifres d’assistents tot demostrant, un cop més, el compromís de la ciutadania de Catalunya amb la històrica lluita del poble palestí a través de la música, un idioma universal. A més, a la meitat de cada concert, diferents personalitats del món de la cultura van llegir el poema ‘La llibertat del poble’ de Fadwa Touqan, coneguda com la Poeta de Palestina, traduït per la també poeta i traductora Paula Alba.

L'actriu Mar Casas llegeix el poema 'La llibertat del poble' de Fadwa Touqan durant el concert d'Al Kamandjati i Cordes del Món a Sabadell en el marc de la campanya Palestina Batega

El concert de Reus, celebrat el dia 30 de novembre al Bravium Teatre de la ciutat, va omplir quasi per complet la sala amb l’assistència de més de 150 persones i va comptar la participació de la coral associada al Conservatori i Escola de Música de Reus. La presentació del concert i la posterior lectura del poema van anar a càrrec de la rapsoda Mariona Casanovas.

 

Pel que fa al concert de Barcelona, celebrat el dissabte 1 de desembre a la Sala Moragues d’El Born Centre Cultural, va tenir una particularitat que va permetre el públic assistent imbuir-se encara més de les cançons, atès que l’escenari es va disposar al centre de la sala. Així, les cadires per als espectadors es van col·locar de manera circular al seu voltant. S’hi van aplegar unes 250 persones i els músics palestins i catalans van comptar amb amb la col·laboració d’una coral local de Parets del Vallès associada a l’Escola de Música Maria Grever. La lectura del poema de Touqan, així com la presentació de l’acte, van ser dutes a terme per l’actriu Roser Tapias.

Els músics es van ubicar al centre de la sala en una plataforma circular durant el concert a la Sala Moragues del Born Centre Cultural durant en el concert emmarcat en la campanya Palestina Batega

Finalment, al darrer concert celebrat a Sabadell el diumenge 2, també hi va participar la coral de Parets del Vallès i músics de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i hi van assistir un centenar de persones que van poder sentir els versos de Touqan gràcies a la lectura de l’actriu Mar Casas.

En els tres concerts, els músics d’Al Kamandjati Ensemble, Henneh H. M. Alhajhasan, Mohammed N. M. Khamaysa, Ayham B. A. Ayesh  i Yanal M. M Staiti, orquestrats pel seu director i llaütista Iyad M. S. Staiti, junt amb els membres de Cordes del Món, Ernesto Briceño, la guitarrista i cantant Ana Rossi i la violoncel·lista Marta Roma, van interpretar cançons pròpies del cançoner clàssic àrab, d’altres tradicionals de la música palestina i també catalana, així com peces aleatòries com samai o longa.

Gràcies a aquesta conjunció musical i a una harmoniosa mescla de diferents emocions sensorials, els assistents als concerts van ser transportats a la vida i als carrers de ciutats palestines com Ramal·lah, Jenin, Jericó o Jerusalem.

Els músics interpreten a Sabadell peces típiques àrabs, catalanes i palestines en el concert dins de la campanya Palestina BategaEl projecte ‘Palestina Batega’, ideat per l’Associació Catalana per la Pau, busca apropar Palestina i la seva realitat cultural a la ciutadania de Catalunya a través de la posada en escena de diferents expressions culturals. Així, a banda dels tres concerts que s’han celebrat, el projecte també inclou un cicle de cinema palestí que es farà a Catalunya durant el febrer i unes actuacions circenses, que se celebraran a la primavera.

L’entrada Els concerts de Palestina Batega reafirmen el compromís de Catalunya amb la lluita palestina ha aparegut primer a Associació Catalana per la Pau.

Els concerts de Palestina Batega reafirmen el compromís de Catalunya amb la lluita palestina