Entrada compartida per ASSOCIACIO ALBA

contacte

cartell del carnestoltes de terrassa 2017
Ben aviat arriba el carnaval, una de les festes més arrelades del nostre calendari, associada sovint a festa i ganes de divertir-se i disbauxa.

El rei Carnestoltes, és el rei de la festa,apareix el dissabte sota l’aparença d’un animal o d’una persona, i llegeix el pregó amb el qual s’inaugura la celebració. En el seu pregó, el rei dóna permís per passar-s’ho bé sense limitacions: és el moment de ballar i desfilar disfressat. Però el caos i la bogeria només duren fins el dimarts. Aquest dia la gent s’adona que tant desordre no és bo. En un judici públic, el rei és declarat culpable de tot, i se’l condemna a mort. Després de llegir el seu testament, se’l crema en públic. A partir de la mitjanit del dimarts s’acaba la festa i comença la Quaresma.

La vella Quaresma representa l’època que ve després del Carnaval. És una vella dejunadora i vegetariana, enemiga del rei Carnestoltes. Té set cames, una per a cada setmana d’aquest període que ve després del Carnaval, i que dura 40 dies. Durant el regnat de la vella Quaresma no es poden cometre excessos com, per exemple, menjar molt. Durant els dies de Carnaval, el rei Carnestoltes i la vella Quaresma mantenen una lluita. La vella Quaresma acaba guanyant, i s’abandonen les lleis del rei Carnestoltes: els banquets, la festa boja i el desordre donen pas al dejuni, a l’ordre, a la calma.

És interessant reflexionar sobre el que representen tots dos personatges i llegir entre línies els potencials i les limitacions d’ambdues figures. La festa del Carnaval és la festa del món al revés. El rei durant uns dies, deixa fer les coses que la resta de l’any estan prohibides o mal vistes. Tot el món es disfressa, juga, balla, canta i fa bromes. El Carnaval és un gran joc en el qual, durant unes hores, pots deixar de ser tu mateix i convertir-te en el personatge que sempre has volgut ser. És interessant veure la necessitat que tenim els humans de sortir dels corses i condicionaments socials, d’explorar i d’atrevir-nos a ser qui desitgem ser. Aquesta part atrevida y agosarada ens permet creuar límits que ens poden ajudar a expandir-nos. Ara bé, quan això només ho aconseguim fer des dels excessos i perdent de vista la realitat, les conseqüències desagradables arriben aviat, i necessitem de la nostra consciencia i seny per a tornar a la serenitat i l’orde. Totes dues postures són necessàries i es complementen. La gràcia, perquè el resultat d’ambdues sigui enriquidor, rau en trobar l’equilibri entre elles.

Des de l’Associació Alba us animem a tots i a totes a gaudir d’aquestes dates, a divertir-vos, i a fer-ho amb plena consciència i seny.
Gaudim del Carnaval