El passatge Muncunill estava destnat a ser lloc de passeig i pol d’atracció de comerços pero la deixadesa i l’abandonament l’han convertit en un dels punts negres del barri.
Els veïns esperen que l’Ajuntament compleixi el compromís de rehabilitar el vial.

“És una zona morta, on l’Ajuntament només es limita a venir un cop cada quinze dies a passar la màquina. Tot és sorra i està deixat. Vaig tenir aquí al davant una planta que va estar trencada durant mesos!”, diu l’Alfredo, un dels propietaris del restaurant la Cantonada de les Barriques, ubicat al passeig de Lluís Muncunill. Aquesta és només una de les queixes que veïns i comerciants tenen respecte a una via que prometia ser un pol d’atracció per al barri de la Zona Esportiva i que s’ha acabat convertint en un espai deixat de la mà de Déu i amb mancances evidents tant urbanístiques com de manteniment.

“Com a disseny del barri i sota els projectes era tot molt maco però després han començat a sortir els errors. Un dels nostres grans objectius és arreglar el passeig de Muncunill. No està cuidat i pots trobar-hi de tot”, reconeixen des de l’Associació de Veïns de Poble Nou-Zona Esportiva.

Aquests errors es troben, principalment, en el paviment. “Has d’anar amb compte amb les voreres perquè et pots obrir el cap. La setmana passada vaig caure i encara porto els punts que em van posar. Per això intento passar per la part de ciment perquè per les voreres és impossible”, manifesta l’Antònia, una senyora d’edat avançada que cada dia passa pel passeig perquè la seva filla viu al mateix passeig de Muncunill.

Al seu costat, Eladia està d’acord amb el que diu la seva amiga. Ella tampoc viu en aquesta zona, és de Can Roca, però ve sovint per aquí per comprar en un dels supermercats que hi ha. I també es mostra molt crítica. “A la part de baix, la del camp de futbol, està tot més arregladet però a la part de dalt, tocant a la carretera de Matadepera, allò és un sorral i la central està molt abandonada i deixada. Ara mateix, acabo de dir a un senyor que faci el favor de recollir els excrements del seu gos. És que el terra n’està ple. És un fàstic.”

El fet que la majoria del passeig sigui de terra afavoreix que amb la pluja o les ventades tot quedi ben brut i es creïn zones perilloses on sigui fàcil relliscar, cosa que no agrada a ningú.

Cotxes sí o no?
Manca de neteja i el paviment aixecat són dues de les mancances que des de l’Associació de Veïns ressalten a l’hora de parlar del passeig, un dels punts negres del barri. “Ara han tallat diversos arbres però les seves arrels han rebentat les rajoles i l’asfalt. I quant a la sorra… És innegable que fomenta les actituds incíviques”, explica Jaume Pavía. A més, cal afegir que “a la part de dalt, on hi ha Correus, el carrer per la compactació de terres ha baixat dos centímetres, no diem que sigui perillós, però això provoca desnivells importants”.

L’Associació diu que ara s’han aconseguit petites millores, “després de lluitar molt”, com que l’Ajuntament vagi a netejar-hi després d’anys en què tenia el passeig totalment abandonat, i que esperen que amb el nou projecte que hi ha sobre la taula, però que ningú ha vist, que s’ha de dur a terme a finals d’aquest any i de cara l’any vinent, la situació canviï cap a millor. Es tracta d’un pla de remodelació integral, segons els han dit, i sembla ser que es contempla l’opció que hi passi trànsit rodat. Una opció que tampoc sembla convèncer els veïns però que podria ser una solució per als comerciants.

“L’únic que trobem que està molt bé és que no hi passin cotxes i que hi ha molta tranquil·litat”, diu Eladia, mentre que Marisol, una veïna del passeig, confessa que “potser ajuda a la part comercial, però els veïns no hi estem a favor. És una zona bona per anar amb els nens i tranquil·la”. Tampoc l’Alfredo és partidari d’aquest canvi, “és cert que, al passeig, li falta vida però que passin els cotxes? No em sembla la millor solució. Que primer controlin la zona blava i de càrrega i descàrrega. El que ha de fer l’Ajuntament no és aquesta política coercitiva que està fent, que està asfixiant i matant els comerciants i restauradors, amb uns impostos elevats i amb normatives injustes. Cal una política d’incentivació del comerç, que ajudi a potenciar la zona i que atregui la resta de terrassencs a passejar-hi. Això és el que cal”.

Marisol també creu que una de les raons que fan que els comerços tanquin és “la gran pressió que els posen, paguen impostos com si fos una zona de primera, com el Centre, i aquí no ve ningú. I això que hi ha establiments de qualitat”. Des de l’Associació diuen que potser la solució passarà perquè sigui una zona d’oci, amb bars i restaurants, “tot i la problemàtica que això comporta”.

Que el passeig es converteixi en un espai de continuïtat amb la Zona Olímpica és un dels objectius que persegueix l’Associació. Marisol hi està d’acord, considera que el passeig queda despenjat, “no diuen que som Zona Olímpica? Doncs que posin, per exemple, aparells per fer gimnàstica com tenen altres parcs de Sabadell i Barcelona. Donar-li un valor afegit i únic. Crec que, de Terrassa, és un dels llocs més peculiars i per això cal fer una bona senyalització i donar continuïtat al passeig”.

http://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/18939/carrer/cabres

UN CARRER DE CABRES